HÅLLBAR UTVECKLING
GENOM EN RÄTTVIS HANDEL
- Betalning så att man kan leva på sin lön.
- Organisationsrätt.
- Säker och hälsosam arbetsmiljö.
- Inget barnarbete får förekomma.
- Hela produktionskedjan är registrerad hos Fairtrade Sverige och alla enheter har ett licensnummer hos Fairtrade. De uppfyller alla lagstadgade krav (vilket inte alltid är vanligt inom textilindustrin) och har krav på arbetssäkerhet.
Fairtrade
Levnadslöner
Orias t-shirts betalas med levnadslön. En levnadslön är en lön som arbetaren kan leva på och den ska täcka bland annat mat, husrum, sjukvård, skolgång för eventuella barn och ett litet sparande för oväntade utgifter. Lönen ska också kunna försörja arbetarens familj.
En minimilöner går inte att leva på och den ligger mellan 20- 30 % lägre än levnadslönerna i Indien, Kambodja och Bangladesh. Rätten till en lön som går att leva på är inskriven i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och formuleras som rätt till en rättvis och tillfredsställande ersättning som ger arbetaren och hennes/hans familj en människovärdig tillvaro.
Produktionskedjan
Där våra t-shirts tillverkas används vindkraft i dessa led.Orias textilier som är fria från azofärger och våra GOTS – certifierade t-shirts är färgade i slutna kärl och restprodukterna slängs inte ut i avlopp och vattendrag utan tas om hand om på ett miljövänligt sätt.
Bomullsodling
Bomullen kommer från Indien och är etiskt certifierade genom FLO – Fairtrade:s internationella organ. Bomullen är också ekologiskt certifierad av tredje oberoende part. Läs mer under bomullsodling. Bomullen i Orias kläder kommer från olika delar i Indien.I de ekologiska odlingarna besprutas inte med skadliga bekämpningsmedel och man använder sig av droppbevattning som kräver låg vattenförbrukning. Några problem i konventionell odling är:
- Miljöförstörelse p.g.a. bekämpningsmedlen
- Skuldspiral skapas för bomullsodlare p.g.a. höga kostnader för bekämpningsmedlen
- Kroniska sjukdomar och dödsfall p.g.a. bekämpningsmedlen
Rensning och spinning
Där våra t-shirts tillverkas används vindkraft i dessa led.
Orias textilier som är fria från azofärger och våra GOTS – certifierade t-shirts är färgade i slutna kärl och restprodukterna slängs inte ut i avlopp och vattendrag utan tas om hand om på ett miljövänligt sätt
Sömnad
Kassar vi gjorde åt Coop tillverkas i en fabrik i Sydindien. Fabriken startade som ett Fair-Trade-projekt för att ge möjlighet till inkomst för framförallt kvinnor. Där ges de anställda 30-50% högre i lön än vad man brukar få inom den branschen. Här sys kassar till K2 i Västerås.
Oria samarbetar med utländska företag som också är licenstagare hos Fairtrade och arbetar utifrån Fair-Trade-principer.
Färgning och tryck
Oria återvinner, återanvänder och lagar
Här lagar vi av alla sorts tygkassar kostnadsfritt på ICA Maxi Hälla för att förlänga kassarnas livslängd.
Vi tillverkar fr o m 2020 bara kassar av återvunnet material.
Det är en del av den cirkulära ekonomi vi vill vara del av.
Orias miljöpolicy
Orias miljöpolicy är att driva ett företag som i största möjliga mån tar miljöhänsyn. Viktiga områden är främst materialval, leverantörers arbete och transporter.
Vi arbetar utifrån ett kretslopps-perspektiv där vi ständigt försöker förbättra verksamheten. Detta gör vi genom att arbeta med en egen Miljödeklaration baserad på ISO 14001.
I miljöpolicyn har vi bl.a.:
- Identifierat de miljöaspekter som orsakas av vår verksamhet.
- Identifierat och skaffat oss tillgång till gällande lagar och andra krav.
- Satt upp relevanta miljömål, både övergripande och detaljerade.